THE HAWTHORNS - WEST BROMWICH ALBION

Ground nummer: 30

 

Bezocht: 16 oktober 2011

Wedstrijd: Eindelijk, na een pauze van bijna een jaar weer een overtochtje. Geplande trips naar Dagenham, Wembley (voor Engeland-Nederland) en Portsmouth vielen om verschillende redenen in het water. Maar dit affiche was het wachten waard: de Black Country Derby tussen rivalen West Bromwich Albion (the Baggies) en Wolverhampton Wanderers (the Wolves).

  West Bromwich Albion

Wolverhampton Wanderers

2

0

1-0 Brunt (8)
2-0 Odemwingie (75)

 

toeschouwers: 24.872

onze plaats in het stadion

Millennium Corner zicht op het veld

Ground layout kindly provided by the Football Ground Guide website

indruk stadion

The Hawthorns is al 111 jaar de thuisbasis van West Bromwich Albion. Wow! Het stadion is van binnen okÚ en uiteraard in de loop der jaren gemoderniseerd, maar de tribunes zijn nog steeds allemaal anders. De Main stand heeft een rij skyboxen en is even hoog als de Smethwick stand, waar de uitsupporters zitten. De andere twee tribunes zijn beduidend groter. De hoeken lopen door (zo hoort dat ook) al zijn de  verbindingsdelen wel wat lager en worden die deels ontsierd door hoekoplossingen, maar dat zal (ver)bouwtechnisch wel nodig zijn geweest. "Onze" Millenniumcorner bijvoorbeeld is maar een rij of 30 hoog. Van de buitenkant is het niet veelzeggend, in een tamelijk desolate omgeving met een ru´ne en een chemisch bedrijf als overburen. Maar eenmaal binnen ben je dat vergeten en voel je je meteen in een voetbalstadion. Uitgezonderd ons vak waren er ook heel veel mensen in een shirt van WBA, en die zijn gewoon erg mooi, dus dat waren dikke pluspunten. Zij zogen je al vanaf de parkeerplaats naar het stadion toe en dan kom je meteen in de stemming. 

sfeer

De Black Country derby is zwaarbeladen. In de omgeving van Birmingham heb je de clash tussen Villa en Brum (Birmingham City) en die tussen West Brom en Wolves. De winnaar van die laatste is een tijdje de kampioen van de regio (the Black Country). Wat opviel was dat de Baggies in ons vak (geen doorsnee pet en sjaal supporters maar vooral mannetjes met Burberry spul en casual wear) vooral bezig waren tegen Wolves en niet voor West Brom. Ze vinden de Wolvesfans wankers, en dat werd 90 minuten lang in woord en gebaar duidelijk gemaakt.

Het aanmoedigen van de eigen ploeg gebeurde eigenlijk pas na de 2-0, toen kwam ook de rest van het stadion goed los. Eigenlijk had ik dat eerder verwacht, want West Brom stond al vroeg met 1-0 voor. Ik vond de sfeer dan ook minder gepassioneerd dan bij de  South Wales derby die we een jaartje eerder zagen. 

clubwinkel

Die was groot, zoals je verwacht van een Premier League club en beschikte ook over wat verschillende mutsen. Naast nog heel veel andere zaken die je niet meteen met voetbal in verband brengt maar die je blijkbaar toch kunt voorzien van een WBA logo. Het was zo druk dat je door een soort IKEA-circuit geleid werd. Toen we terug wilden lopen naar de mutsen was onze kans dan ook verkeken. Ook buiten heb je nog wel wat stalletjes, waar we na de wedstrijd onze slag wilden slaan, Dat was dom, toen waren ze uiteraard al afgebroken. Deze keer dus mutsloos terug naar Nederland, maar de club heeft er op zich genoeg voor de ware liefhebber. 

catering

Was okÚ, zowel buiten het stadion (goede en grote burgers voor een vriendelijke prijs) als binnen, waar je in de omloop onder de tribunes de geijkte sortering hebt. Niet echt bijzonder, maar prima te doen. 

aantal supporters tegenstander: 3.000

sfeer in het uitva 

Viel wat tegen, de Wolves stonden al vlug achter (nadat ze de betere start hadden) en het leek wel of het een flinke tijd duurde voor de 3.000 meegereisde fans dat verwerkt hadden. En als er al flink gezongen werd, gingen de Baggies er meteen overheen zodat het verloren ging in WBA aanmoedigingen. En toch zag het er mooi uit, zo'n afgeladen vak in van die mooie shirts. Want dat hebben ze. 

Conclusie

West Brom is een mooie club met een aardig stadion in een wat trieste omgeving. De fans hebben veel passie al was die deze keer wel erg tegen de tegenstander gericht. Ik ben erg benieuwd hoe de sfeer in een doorsnee wedstrijd zal zijn.  Alles bij elkaar is het zeker de moeite waard eens een bezoek te brengen aan de Hawthorns!

impressie

onderweg van Manchester naar Birmingham komt je o.a. 
voorbij Walsall's Bescot Stadium

vanaf de parkeerplaats hoef je alleen de stroom Baggies maar te volgen en the Hawthorns doemt vanzelf op.

 

 

 

 

 

 

Eerst wel langs wat minder gezellige overburen...

De buitenkant van het stadion is niet bijzonder, zeg maar saai

maar het logo is prachtig

en het affiche voor vandaag ook!

merchandise buiten...

...en binnen het stadion

we zijn binnen!Dit is de Halfords Lane Stand

en even later is het goed vol op de east stand

...op de Birmingham Road stand

en ook op de Smethwick end, met vooraan de Wolvesfans

pre-match entertainment

we gaan beginnen!

de eerste helft speelde WBA onze kant op

na rust probeerde Wolves het nog wel, maar tevergeefs

Hier zingen de Wolves even, maar erg goed ging het niet met hun club

 

want zeker na de 2-0 was het een (rokerig) feestje voor de Baggies

Ze hebben een obsessie voor het begrip wanken bij WBA

En dit keer reden tot juichen, de Black Country derby is gewonnen.

vrolijke gezichten op de Milennium corner

nog even omkijken naar de mooie lichtmasten 

the Hawthorns even voor de wedstrijd

hoe kom je er?

Makkelijk! Van de snelweg (M5) overgaan naar de A41 en je kunt het stadion al bijna niet meer missen aan de rechterkant. Het ligt op een bedrijventerrein, dat is niet leuk, maar het levert wel genoeg parkeerplaatsen op, Voor 4 of 5 pond kun je op veel plaatsen je auto kwijt. 

Clubinfo:
OfficiŰle website: www.wba.co.uk
Capaciteit:26.500
Adres: Halfords Lane, West Bromwich, West Midlands, B71 4LF
Telefoon: 0871 271 1100
Ticket Office: 0871 271 9780