ST. MARY'S STADIUM - SOUTHAMPTON

Ground nummer: 26

Bezocht: 13 maart 2010

Wedstrijd: Bij de aanvang van het seizoen wisten we al vrij zeker dat een wedstrijd was die we wilden zien. Twee clubs met de statuur van een premier league club die elkaar ontmoeten in league one. Bizar. Gelukkig was er dan ook niets dat ons in en om het stadion ook maar een moment aan league one deed denken. Dan moet het toch erg frustrerend zijn om als fan van deze clubs de maandagkranten te openen en jouw club in die rangschikking te zien staan. 

Southampton

Leeds United

1

0

Harding (25)

 

toeschouwers: 30.794 

onze plaats in het stadion

De Kingsland stand, 4e rij van onderen ter hoogte van de cornervlag. Een beetje te laag om de wedstrijd optimaal te kunnen volgen, maar je krijgt wel lekker het geluid van het stadion "over je heen". 

Kingsland South zicht op het veld

Ground layout kindly provided by the Football Ground Guide website

indruk stadion

St Mary's is een modern stadion, maar geeft toch niet dat dertien in een dozijn gevoel. Door te kiezen voor maar één ring bij een capaciteit van 32.000 wordt het een indrukwekkend geheel met die heel ver doorlopende tribunes. Maar de voordelen van een modern stadion zijn er wel: perfect zicht vanaf alle plaatsen, genoeg catering en toiletten, redelijke beenruimte etc.. Voor deze wedstrijd was het stadion volgelopen en dat maakte het uiteraard alleen maar mooier. Een minpuntje is de ligging: ergens weggestopt tussen wat vage oude industriële panden en autoshowrooms in de buurt van de haven. Dat doet deze club geen recht. 

sfeer

De sfeer was uitstekend. De Saints supporters zijn erg gepassioneerd en er wordt vanaf alle tribunes gezongen. Uiteraard zitten de fanatiekste supporters aan weerszijden van het uitvak, maar ook op de Chapel Stand is er veel lawaai.

clubwinkel

Bij een groot stadion hoort een grote clubshop en die was er dan ook, onder een van de tribunes. De shop stond nu helemaal in het teken van Southampton's aanstaande bekerfinale (Johnsons Paint trophy, voor alleen league 1 en 2 clubs) op Wembley. Of het daardoor kwam weet ik niet, maar slechts één type muts en dan nog voor 10 pond, dat is ver onder de Ray Wilson norm. Zo'n beetje het enige minpunt van deze club. 

catering

Uitgebreid, zowel buiten het stadion als daarbinnen. Buiten veel van die geijkte hamburgerstands, waar je weet wat je krijgt voor je geld, binnen ook het standaard menu van o.a. hotdogs en steak- and kidneypies. Er waren veel verkooppunten binnen het stadion in de omloop onder de tribunes. Ondanks het uitverkochte huis bleven de wachtrijen acceptabel. 

aantal supporters tegenstander: 2.336

sfeer in het uitva

Zeker in de eerste helft prima. Er was een indrukwekkend legioen van bijna 2.400 Lillywhites de 400 kilometer naar de kust komen afzakken. Ze lieten zich bijzonder goed horen en dat gecombineerd met de fanatieke aanmoedigingen van het thuispubliek gaf zo´n echte Engelse sfeer. Een mooie binnenkomer voor onze gast Max, die zijn eerste wedstrijdje in de UK meepikte. Na rust werd het stiller in de Leedshoek, maar dat was mede te wijten aan het machteloze spel van hun club. En dat er meestal niet zoveel Southampton fans meekomen naar Leeds wilden ze even laten horen met het massaal meegebrulde:  "Where were you at Elland Road?" Mooi!

Conclusie

Hartstikke mooi stadion van een leuke club. League one is niet het podium waar Southampton (en Leeds) horen te spelen. Het is te hopen dat de Saints snel weer terugkeren naar hogere niveaus want in dit stadion horen grote clubs ontvangen te worden. 

impressie

Na 570 kilometer rijden zijn we er

St. Mary's football stadium in Southampton

de "Saints", de club van o.a. 

clubicoon Ted Bates

voor het eerst een officiële fietsenstalling gezien bij een Engels stadion, daar hadden we 26 stadions voor nodig

de omloop onder de tribune, ideaal om voor de wedstrijd voetbal te kijken (Stijn had geluk, Spurs won) en de inwendige mens versterken

en dat laatste gebeurt vaker, zo te zien...

volle bak, 31.000 toeschouwers in league one!

bijna 2.400 Leedsfans

klaar voor de start

aanval op het doel van Leeds

gadegeslagen door 2/3 van onze afvaardiging

en nog eens 2/3 

de mascottes 

Het mooie St. Mary's een uurtje voor de aftrap

en om 5 voor 3

 

hoe kom je er?

Vanaf de M3 afslag 5 nemen, vanaf daar staat het stadion goed aangegeven op van die bruine borden met een voetbal. In de directe omgeving van het stadion is weinig parkeerruimte, maar als je er voorbij rijdt en net voor de Itchen brug het industrieterrein oprijdt, vindt je wel een plekje, zelfs bij een uitverkocht huis zoals hier het geval was.

Clubinfo:
Officiële website: www.saintsfc.co.uk  
Capaciteit: 32.689 (all seated)
Adres: Britannia Rd, Southampton, SO14 5FP
Telefoon: 0845 688 9448
Ticket Office:
0800 280 0050