BRISBANE ROAD - LEYTON ORIENT

Ground nummer: 22

Bezocht: 12 september 2009

WedstrijdĪ Orient stond al lang op ons lijstje, maar twee eerder geplande bezoeken vielen helaas in het water. Nu was er niets meer dat ons kon tegenhouden, we gingen de O's een bekijken. In the Valley waren we als een blok gevallen voor deze club en we waren benieuwd hoe dat vandaag zou uitpakken. 

Leyton Orient

Exeter City

1

1

Stewart (og) 26

Noone 79

toeschouwers: 4.703

onze plaats in het stadion

West stand, de hoofdtribune. Prima zicht op een wat vreemde tribune. Het bovenste deel bestaat uit een soort skyboxen, daaronder heb je een stuk of 20 rijen met stoeltjes. De tribune loopt lekker steil op zodat het zicht zoals gezegd uitstekend is. Bovendien zaten we tegenover het uitvak, wat voor de sfeer ook leuk is.

West Stand zicht op het veld

Ground layout kindly provided by the Football Ground Guide website

 

indruk stadion

Een bijzonder stadion. Het ligt gelukkig midden in de wijk, maar valt van buiten nauwelijks op omdat er huizen omheen gebouwd staan. Sterker nog, de hoeken van het stadion zijn woningen, zodat je de bijzondere situatie krijgt dat de bewoners vanaf hun balkon de wedstrijd volgen. Normaal ben ik geen fan van stadions met gebouwen op de hoeken van de tribunes, maar als het dan toch moet dan is dit wel een geinige oplossing. Verder is Brisbane Road (zoals het door iedereen nog steeds wordt genoemd in plaats van het afschuwelijke Matchroom Stadium) een mooi stadion voor een club op het league one niveau. Het is gerenoveerd met als uitschieter de west stand. Maar de north en south stand zijn niet al te modern geworden gelukkig. De east stand is nog een oudje, met de karakteristieke gable. Mooi, zo hoort dat dus!

sfeer

Niet veel bijzonders. We hadden de O's meegemaakt bij hun grote rivalen van Charlton (aan de andere kant van de Blackwall tunnel) en toen was de sfeer fantastisch. Nu was het zeker voor rust alleen Exeter dat de sfeer maakte. Bij Orient zitten de zangers wat verspreid. Hoewel: op de hoofdtribune leek er een straf te staan op het aanmoedigen van de thuisclub, echt een rustige bedoening daar. Het moest komen van een plukje op het hoekje van de North stand en van de south stand, waar nog het meest fanatiek werd aangemoedigd.

Orient is een beetje een kleine uitgave van Fulham: nette mensen in een nette buurt, die het voetbal vooral als uitje lijken te beleven. Op de gemiddelde tribune in Engeland struikel je over de bierbuiken (liefst onbedekt), tattoos en delletjes, maar bij Orient is daar geen sprake van. Erg keurig en vriendelijk allemaal, maar daardoor mis je wel net dat stukje bevlogenheid wat van toeschouwers echte supporters maakt.

clubwinkel

Hoewel hij superstore heet, is de clubwinkel redelijk bescheiden van omvang, maar zeker groot genoeg voor een laegue one club. Er is vooral veel kleding te krijgen en (belangrijk!) behoorlijk wat keus in mutsen en vooral caps. Voor 7 pond werd ik de trotse eigenaar van een felrode Orient cap. 

catering

Magertjes. Buiten het stadion is helemaal niks te krijgen! De supportersclub zag er veelbelovend uit, maar daar mocht je zonder pasje niet naar binnen. Onder de hoofdtribune was gelukkig wel een goed cateringpunt (the Peter Allen bar) waar we snel werden geholpen. De hamburgers waren dan wel weer matig, uit zo'n prefab voorverpakt zakje met redelijk taai brood. Lijkt me verstandig als de Orient-bobo's m.b.t. de catering eens een kijkje gaan nemen bij Norwich City, zie komen ze dit jaar toch tegen in de competitie. 

aantal supporters tegenstander: 608

sfeer in het uitvak

Gelukkig hadden de Grecians er meer zin in dan de O's. Daardoor was er in ieder geval nog een mooie sfeer in het stadion. De uitploeg werd fanatiek aangemoedigd, zelfs al had Exeter voor rust niks in te brengen. Het uiteindelijke gelijk spel was dan ook gegund aan het uitpubliek.  

 

impressie

via Antwerpen, Gent, Calais ťn Gillingham, waar we vergeefs probeerden de wedstrijd Gillingham-Millwall mee te pikken doemt uiteindelijk de city van Londen op

nog even door de claustrofobische Blackwalltunnel (uit 1897...) onder de Thames door en we zitten in Leyton. Leuke nette buurt met nette mensen 

die vriendelijk zijn voor het personeel

mooi wapen

echte fans kopen een huis in het stadion

vooraf nog even sproeien en prikken

waarna het goed rusten is

dat rusten gold vandaag de hele wedstrijd voor de hoofdtribune

de north stand

met daar tegenover...jawel, de south stand

en daar tussenin...precies: de east stand met prachtige gable!

De east stand ligt aan Brisbane Road en de uitsupporters mochten daar in een hoekje plaatsnemen

dat levert alles bij elkaar dit beeld van Brisbane Road op. Geen dertien in een dozijn stadion door die woningen op de hoeken. 
En gelukkig nog met een mooie oude tribune. 

die foto is dan weer genomen vanaf de nieuwe west stand, niet de mooiste tribune die we ooit gezien hebben...

En die ligt dus NIET aan Brisbane Road al is het nu wel de hoofdentree.

hoe kom je er?
De away fans guide stuurt je over de M25 en de M11, wij reden wat anders: via de A20 bij Dartford crossing rechtdoor, naar het centrum van Londen rijden. De Blackwall tunnel aanhouden. Na de Blackwall tunnen  de A12 aanhouden tot de afslag Leyton,/ Stratford Freight depots / New spitalfields market. Van daar af wordt het stadion met bruine bordjes aangegeven. 

Clubinfo:
officiŽle website: www.leytonorient.com
Capaciteit: 9.271 (all seated)
Adres: Brisbane Road, Leyton, London, E10 5NF
Telefoon No:  0871 310 1881