GOODISON PARK - EVERTON

Ground nummer: 25

Bezocht: 29 november 2009

Wedstrijd Een jongensdroom kwam uit toen de kaartjes voor deze wedstrijd op de mat vielen. Als tiener zat ik met rode oortjes aan de radio (de BBC Worldservice uiteraard) gekluisterd voor de verslagen van de wedstrijden op Anfield en Goodison tussen die twee legendarische clubs: Everton en Liverpool. En nu, 25 jaar later, zou het dan gaan gebeuren: de Merseyside derby in eigen persoon bijwonen. En dan nog wel in het legendarische Goodison. Wat heeft een mens nog meer nodig om gelukkig te worden?

Everton

Liverpool

0

2

  

12. Yobo (ed)
80. Kuyt 

toeschouwers: 39.652 

onze plaats in het stadion: Upper Gwladys stand, block GS1 

Upper Gwladys stand zicht op het veld

Ground layout kindly provided by the Football Ground Guide website

 

indruk stadion

Tja, Goodison Park. Het stadion waar Ray Wilson zijn successen vierde. Was er een beter stadion denkbaar voor ons zilveren jubileum? De naam alleen al doet je beseffen dat hier enorm veel voetbalhistorie schuilt. En dat is ook te merken aan het stadion. Uiteraard ligt het midden in de wijk en bestaat het nog uit vier afzonderlijke tribunes. De Gwladys stand waar wij op zaten is nog een echte houten tribune met enorm weinig ruimte tussen de stoeltjes. Niet comfortabel, maar wel een en al voetbal uitademend. Hetzelfde geldt voor de prachtige 3 laags(!) hoofdtribune en de Bullens Road Stand. Nadeel van al deze tribunes is dat ze erg veel palen hebben die het zicht knap hinderen. Ook wij hadden een zgn obstructed view plek (zoals hierboven te zien), waardoor je letterlijk om een paal heen moet zien te kijken. In totaal heeft meer dan 10% van de plaatsen dat. Alleen de nieuwe Park Stand is vrij van palen, maar past daardoor weer wat minder in het beeld van dit mooie oude stadion. Everton wil graag naar een modern stadion en dat is wel begrijpelijk, maar toch zou het verschrikkelijk jammer zijn als dit voetbalmonument ooit verdwijnt.  

sfeer

De Merseyside derby is vermaard en er was inderdaad vooral heel veel passie (zeg maar gerust haat in een aantal gevallen) op de tribunes. Dat gold m.n. voor de Everton aanhang. De 3.000 Reds waren eigenlijk wat tam, al hadden ze reden genoeg voor een feestje. De Evertonians zongen veel en hard en afwisselend. Everton noemt zichzelf "the peoples club" en dat kwam vooral naar voren in het massaal meegzongen "the city's all ours". Liverpool is de club voor de gloryhunters van buiten, zo vinden de Toffees.  

clubwinkel

De clubshop ligt schuin tegenover het stadion. Zoals je die van een club van deze status mag verwachten is de clubwinkel groot en uitgebreid, al is er m.n. heel veel kleding te koop. Mutsen daarentegen waren er nauwelijks wat toch wel een minpunt is. Maar de stalletjes rondom Goodison compenseerden dat volop. Voor 6 pond hadden we een prachtmuts. 

catering

Ook wel standaard. De foot long hotdog was precies wat de naam aangaf, maar ik vond het wat droogjes. Verder is er weinig op aan te merken, maar het springt er ook niet uit, al waren er onder de tribune wel genoeg verkooppunten en waren de rijen daardoor relatief kort. 

aantal supporters tegenstander: 3.000

sfeer in het uitva

Vond ik wat tegenvallen. Liverpool is qua sfeer en supporters natuurlijk wat gehyped, maar ik had deze wedstrijd toch wel meer van ze verwacht. Dť derby en dan in het hol van de leeuw, dan mag je jezelf wel wat meer laten horen. Natuurlijk was het You'll never walk alone net voor tijd prachtig, al werd het vlug overstemd door een werkelijk door iedere Evertonian mee uitgevoerd fluitconcert.

Conclusie

Goodison is een stadion waarin je ooit een wedstrijd meegemaakt moet hebben. Zo barstensvol traditie en zo mooi (als je er oog voor hebt), dat zijn zaken die de groundhopper in ons raken. Comfortabel is het echter allemaal niet, en zeker het beperkte zicht op zo veel plaatsen is iets wat uiteraard niet meer van deze tijd is. Ooit zal Everton deze thuishaven dan ook gaan verlaten en dat zal een triest moment voor het Engelse voetbal zijn. Ga dus, nu het nog kan!

En dat Everton de peoples club is hebben we een dag lang mogen ervaren dankzij Glyn Jones, die ons de hele dag mee op sleeptouw heeft genomen. Glyn was ooit onze chauffeur tijdens een lange (van Liverpool naar Luton!) taxireis na Wigan-Portsmouth. Zijn belofte om ons, als we ooit naar Everton zouden komen, op sleeptouw te nemen heeft hij meer dan waargemaakt, echt helemaal geweldig.   Dank ook aan de andere vaste bezoekers van de Albany, waar we heel gezellige uren voor en na de wedstrijd hadden. Glyn: thanks mate, we've had a fantastic time!

impressie

dat is duidelijk

hier moesten we uiteindelijk zijn

maar eerst naar de kroeg!

en na een paar uur weer terug

het standbeeld van Dixie Dean wordt ook gebruikt om anderen te gedenken, zoals deze onlangs overleden Evertonfan

eenmaal binnen is het genieten van de Bullens Road stand

de relatief nieuwe Park stand

en de Main stand

voetballend was er minder te genieten, Liverpool viert...

...de 0-1, wat ook de ruststand was

uiteindelijk nog meer feest voor de Reds, want Kuyt bracht de eindstand op het bord

 

na afloop nog even genieten van Goodison 

hoe kom je er?
Wij met de taxi van Glyn, maar dat geluk heeft niet iedereen! De away ground guide zegt het volgende:

Follow the M62 until you reach the end of the motorway (beware of a 50mph speed camera about a 1/4 of a mile from the end of the motorway). Then follow the A5058 towards Liverpool. After three miles turn left at the traffic lights into Utting Avenue (there is a McDonalds on the corner of this junction). Proceed for one mile and then turn right at the corner of Stanley Park into Priory Road. Goodison is at the end of this road.

If you arrive early (around 1pm) then there is street parking to be found around Walton Lane. Otherwise park over towards Anfield or in Stanley Park itself (the entrance to the car park which costs
8 pounds, is in Priory Road). Randy Coldham adds; 'If you approach from the M57 (to join the M57, leave the M62 at Junction 6), and then leave the M57 at Junction 4. Take the A580 towards Liverpool, and on the the right you will reach the Walton Sports Centre where you can park for 4. It is then a 15 minute walk to the ground with a very good Chinese Chippy on the way. By parking there you are well away from the traffics jams that you tend to get at Stanley Park after the match and only a five minute drive from the motorway system

Clubinfo:
officiŽle website: www.evertonfc.com
Capaciteit: 40.569 (all seated)
Adres: Goodison Road, Liverpool, L4 4EL
Telefoon:  0871 663 1878