HIGHBURY- ARSENAL

Ground nummer: 4

Bezocht: 26 september 2003
Wedstrijd: 
We wisten natuurlijk dat Arsenal ooit zou gaan verhuizen en deze legendarische voetbaltempel zou gaan verlaten. Gelukkig dat we dus nog voor die tijd Highbury konden toevoegen aan onze lijst. Het affiche loog er niet om: the Gunners ontvingen Newcastle United, ook een grote naam uit het engelse voetbal.

Arsenal 

Newcastle United

3

2

18. Henry 1-0

67. Silva 2-1

80. Henry 3-2 (pen.)
26. Robert 1-1

71. Bernard 2-2

toeschouwers: 38.112

onze plaats in het stadion:

North Bank, lower tier zicht op het veld

Ground layout kindly provided by the Football Ground Guide website

indruk stadion

Het stadion is logischerwijs nogal verouderd maar ligt fantastisch middenin een woonwijk. De stalletjes in de voortuinen van de woningen zorgen voor een braderie-achtige sfeer rondom. Erg relaxed allemaal, een verademing vergeleken bij de sfeer rondom de stadions van de Nederlandse (top)clubs.

sfeer: De sfeer was veel beter dan verwacht, "boring Arsenal" bestaat al lang niet meer. Veel en massaal gezang, de 4000 Newcastle supporters waren niet eens te horen, hoezeer ze ook hun best deden. Je zal als Patrick Viera toch maar iedere wedstrijd door bijna 40.000 man snoeihard worden toegezongen bij de aftrap. Speel dan nog maar eens slecht! Hoogtepunt vormde het door de verschillende tribunes 10 minuten (!) lang massaal tegen elkaar opgezongen "red army" .Wow!

clubwinkel: Waarschijnlijk prima assortiment, maar veel te druk om dat te kunnen beoordelen, bij de ingang zijn we maar omgedraaid. Er is genoeg aanbod in de straten rondom voor een redelijke prijs.

catering: Geen gebruik van gemaakt, ook hier was het erg druk. Het aanbod leek uitgebreid.

geschat aantal supporters tegenstander: 4.000

sfeer in het uitvak: Massale steun, terwijl Newcastle 900 km noordelijker ligt en de wedstrijd op een vrijdagavond werd gespeeld! Waarschijnlijk ook waren er ook veel fans die in (de buurt van) Londen wonen. Ze deden erg hun best boven de Arsenalfans uit te komen en daarmee ontstond een prima sfeertje.

impressie:

het is een en al stalletjes rond het stadion

Geordies en Gunners lopen voor en na de wedstrijd normaal door elkaar

de legendarische East stand, met woningen op een meter of 8 er tegenover

er was er ťťn jarig... :-)
We hadden deze reis een special guest, het was gezellig Job!

 

Hoe kom je er?
Ga per metro, het station Arsenal (kan dus niet missen...) ligt aan de Piccadilly Line (de donkerblauwe). Na afloop staat iedereen keurig in een honderden meters lange rij te wachten tot men weer met de metro naar huis kan. Dat allemaal gecontroleerd door een handjevol agenten te paard. Prachtig, engelser kan niet.

Als je toch met de auto wilt (maar waarom zou je in hemelsnaam?) volg dan de  A1 richting City (central London) tot Holloway Road metrostation. Dan de 3e straat links (Drayton Park) Straat uitrijden, rechtsaf naar Aubert Park en links Avenell Road in. En dan maar hopen dat je de auto ergens kwijt kunt.

tip: Bezoek Highbury nu het nog kan! Ook Arsenal gaat om commerciŽle redenen over naar een nieuwer, groter (60.000) en ongetwijfeld comfortabeler stadion. Maar dat zal nooit deze charme krijgen. Die geweldige hoge tribunes tegenover de kleine arbeidershuisjes aan de andere kant van de straat zijn een uniek gezicht. Ook de verkoop van souvenirs vanuit de voortuin krijg je nooit meer terug. Kaartjes zijn bijna niet op eigen gelegenheid te krijgen, je zult vaak via een reisorganisatie naar Arsenal moeten. Koppel dat dan aan een andere wedstrijd een dag later of eerder, zodat de kosten nog meevallen.

Edit medio 2006: Inmiddels is Arsenal verhuisd naar het Emirates Stadium, Highbury is helaas voltooid verleden tijd...

Clubinfo
officiŽle website: www.arsenal.com
Ground Name: Emirates Stadium
Capacity: 60,432 (all seated)
Address: Highbury House, 75 Drayton Park, London, N5 1BU
Telephone No: 0207-704-4000
Fax No: 0207-704-4001
Ticket Office: 0207-704-4040